לא צריך להציג יותר מדי את המסלול המעגלי בנחל הג'ילבון. נו... זה שכולם הולכים בו בעיקר בקיץ, עוברים ליד הסלע המגעיל עם המסטיקים ויורדים למפל העצום והנפלא ובאמת אחד היפים בארץ ואז עולים בעליה התלולה חזרה לרכב. את הקטע הזה של הנחל מטיילים בעיקר בקיץ או בסוף האביב ודי בצדק. הוא קרוב יחסית למים לא ארוך מדי ויש בו כמה נקודות צל למנוחה לאורך המסלול לצד הנחל.
אבל יש עוד חלק לנחל הג'ילבון, חלק פחות מוכר ופחות מטוייל באופן יחסי. מדובר בעצם בקטע הנחל שבין מפל הג'ילבון עד לגשר הפקק בעמק החולה. בחודשי החורף והאביב הקטע הזה הוא בונבוניירה אמיתית של פריחה מרהיבה, נופים ואפילו מעיין ובריכת קצינים נהדרת לשכשוך.
את הקטע התחתון של הנחל, זה שמיד אספר לכם עליו מומלץ כאמור לעשות בחודשי החורף או באביב והוא ממש לא מומלץ בקיץ. הקטע כמעט ללא צל וחלק משמעותי ממנו כולל הליכה לא ליד המים אלא בשטחים פתוחים ולא מוצלים.

כמובן, שניתן לחבר את הקטע התחתון של הנחל לשאר חלקי המסלול בג'ילבון (לדוגמא: לטייל את כולו מההתחלה דרך המפל עד לסופו התחתון, או לטייל רק מהמפל את הקטע התחתון).
נקודת ההתחלה של המסלול בגשר הפקק, וכאמור אפשר לשחק עם נקודת הסיום. אני עשיתי את הקטע הזה של הנחל הלוך חזור, ובכל מקרה המרחק לכל כיוון הוא כשלושה וחצי קילומטרים. רמת הקושי של המסלול לא קשה בטירוף אבל בהחלט כוללת כמה עליות וקטעים טכניים ולכן לא מומלץ להגיע לקטע הזה עם קטנטנים (בהחלט אפשר לעשות חלק ממנו עם ילדים ואפרט על כך מיד) או אם אתם לא מורגלים בטיולים.
כדי שיהיה לכם קל לעקוב, הנה לינק למסלול על גבי מפה.
קחו בחשבון שבתקופת החורף חלק מהמסלול עלול להיות בוצי וחלק, ובנוסף בחלקים מהמסלול הסימון האדום קצת מוסתר ודהוי אז כדאי להצטייד במפה או אפליקציית ניווט.
אז איך הולכים?
הערה: החלק הראשון של המסלול עד בריכת הקצינים, יכול להתאים גם לילדים ואורכו כקילומטר וחצי לכיוון. נכוון וויז לגשר הפקק, מיד בצד ימין אחרי הגשר לכיוון צפון ירידה למטעי שקדים. נחנה בצורה מסודרת בלי לחסום את הצירים החקלאיים ונוודא שלא נשאר שום דבר יקר ערך ברכב. מולנו נבחין בשביל 4X4 שנכנס אל בין המטעים ולצידו סימון שבילים אדום, זה הסימון שילווה אותנו לאורך כל הטיול.

אגב, סתם לידיעה... גשר הפקק נקרא ככה כי בעבר היתה בו חסימה טבעית שחסמה את ניקוז ימת החולה לכנרת. עם יבוש הימה, נפרץ "הפקק" אבל השם של המקום נשאר.
נצעד בין המטעים בערך חצי קילומטר עד שנגיע לפניה חדה ימינה עם הסימון האדום. לפני שתפנו תציצו 20 מטר קדימה בהמשך השביל ותגלו את בריכת הסכר על הג'ילבון שלעיתים קרובות מלאה ונהדרת לשכשוך. במהלך עונת הנדידה נוכל להבחין בין עצי השקד בעגורים שבאים לנשנש קצת פיצוחים וסביב חודש פברואר-מרץ גם בפריחה נהדרת של מטעי השקד.
נמשיך בשביל הג'יפים עם הסמ"ש האדום עד לפניה של השביל שמאלה לשביל רגלי אשר עולה בין שיחי פטל ובתוך פלג מים זורם (כלומר הנעליים נרטבות). העליה על גבי סלעים מעט חלקה ומזכירה קצת את המסלול בעין תינה.
שימו לב: משני הצדדים שטח ממוקש ומגודר בגדר תיל שלפעמים קצת פולשת לשביל, זהירות לא להדקר וכמובן לא לרדת מהשביל.
אחרי העליה במים נגיע לטחנת הקמח העתיקה "עין דרדרה". הטחנה פעלה בעבר תוך שימוש במי המעיין (שעוד מעט נגיע גם אליו). במקום מבנה מרשים וכמה קשתות של אמת המים שהביאו את המים לטחנת הקמח. במהלך החורף והאביב נוזלים המים מהאמה על הקרקע וזה פשוט כיף גדול לעמוד מתחת ולהנות מהם.

הלאה עם השביל האדום במגמת עליה נוספת בתוך המים ונגיע אל בריכת הקצינים של כפר הסורי ג'לבינה שהיה קיים במקום עד מלחמת ששת הימים. בעבר היתה הבריכה מלאה לגובה של מטר וחצי אבל היום בעקבות הרס דפנות הבריכה ושאיבה ממי המעיין, מפלס המים מספיק לשכשוך בלבד.
בכל מקרה, אי אפשר שלא לחשוב מה היה קורה אם במקום מלחמה היינו פשוט חברים עם הסורים ומגיעים לשבת איתם לחומוס ושש בש ליד הבריכה שהיתה בוודאי מעולה בזמנים אחרים. משפחות עם ילדים יחזרו מכאן לרכב בגשר הפקק ומיטיבי הלכת ימשיכו מבריכת הקצינים עם השביל האדום במגמת עליה די תלולה ומהר מאוד יצאו אל אחו פתוח וירוק. מסביבכם נוף מרהיב של עמק החולה ושל מורדות הגולן הירוקים במהלך החורף והאביב. במקום פריחה משתנה ובתקופת החורף תוכלו למצוא באחו מרבצים נהדרים של כלניות צבעוניות. עם קצת מזל תוכלו לראות גם להקות צבאים שחיים גם הם בתוך היופי הזה. ותיקי האזור מספרים שאם תהיו ממש טובים אולי תצליחו לפגוש גם בהיידי בת הגולן שצצה מדי פעם מתוך הריסות הכפר הסורי...

השביל המסומן אדום ממשיך ומטפס במעלה האחו המופלא ונכנס אל תוך הערוץ הצר של נחל הג'ילבון. מכאן הופך המסלול למעט טכני וכולל כמה ירידות ועליות בולדרים על דופן המצוק מול הנוף הנהדר של הנחל. בשלב מסויים נחצה את הנחל ממש בסמוך לבריכה עם מפל קטן. בתקופות בהן הנחל לא מזוהם מעכברת ניתן להכנס ולשכשך במים.
אחרי צעידה של כחצי קילומטר נבחין מרחוק במפל הג'ילבון המרשים ומהר מאוד נגיע אל מרגלות המפל העצום והמרהיב.

מכאן, ניתן לחזור באותה דרך לרכב או כמו שכתבתי קודם לסיים את המסלול בחניון המפל (עם העליה התלולה אליו) או בחניון תחילת המסלול במעלה הנחל בערך עוד שני קילומטר במעלה הנחל (צירפתי לינק בתחילת הפוסט לקטע העליון של הנחל כדי שתוכלו לתכנן את האופציה המועדפת עליכם).
אז נסכם:
כמה הולכים? מגשר הפקק עד המפל, 3.5 קילומטרים.
למי הטיול מתאים? עם ילדים עד לבריכת הקצינים, כל המסלול למיטיבי לכת.
מתי לבוא? בחורף או באביב אבל לא בקיץ, בכל מקרה קחו בחשבון בוץ וסלעים חלקים.
עוד משהו? בוודאי... לשמור נקי ולא לחצות גדרות.
אם הגעתם עד לכאן, אתם מוזמנים להרשם גם לניוזלטר שלי בראש העמוד, וכמובן לעקוב אחרי גם באינסטגרם כדי לקבל עוד המלצות שוות לטיולים.
Comments