top of page

תודה על ההרשמה

תמונת הסופר/תAvihay Shaked

נחל אל על - מפלים בשחור ולבן בדרום הרמה

עודכן: 30 בדצמ׳ 2022

++יש להתעדכן על רמת הזיהום בנחל לפני הכניסה אליו במיוחד במהלך הקיץ++

יש לי כל כך הרבה מה לכתוב על המסלול בנחל אל על שאני לא ממש יודע מאיפה להתחיל. אולי נתחיל דווקא ממשהו אלמנטרי ובסיסי - מתי לטייל בנחל אל על? באופן קצת תמוה המון המלצות על המסלול כולו או חלקים ממנו מופיעות בקיץ ולדעתי זה ממש לא נכון ממליון סיבות (טוב לא מליון אבל מספיק סיבות). הראשונה היא שהמסלול כמעט כולו ללא צל בכלל, תוסיפו את המיקום הדרומי של הנחל ברמת הגולן ותקבלו אמבטיית חום מזעזעת ולא כייפית כל כך. שנית, נחל אל על (והמפל השחור בפרט) נמצא מזוהם בקיץ שנה אחר שנה. אם הסוגיה חשובה לכם, זו עוד סיבה לא להגיע לנחל בקיץ. הסיבה הנוספת היא שחצי מהנחל לא כל כך קניוני ולא בזלתי, ככה שגם המראות במהלך הדרך פחות מרשימים מאשר בזויתן או ביהודיה נגיד.

זרימה במפל השחור ברמת הגולן
זרימה מרשימה במפל השחור באביב

אני פתאום חושב על זה שאני כותב פוסט על טיול ומתחיל אותו בשכנועים למה לא להגיע אליו בקיץ...

אז מתי כן? בסתיו כי כבר לא חם כל כך וחלקים מהמסלול בעיקר סביב המפל השחור מלאים בשלכת נהדרת. בחורף! אם אתם חובבי מפלים ובוץ ובאביב!! הווווו באביב!!! כי באביב הנחל הופך לקרנבל של צבעי פריחה. שקדיות, תורמוסים, צבעונים, רקפות, כלניות, חלבלובים והמון המון ירוק. בנוסף הזרימה באביב חזקה יחסית כתוצאה מגשמי החורף והחוויה של טיול במסלול הזה באביב היא מושלמת.

הייחוד של נחל אל על הוא השילוב בין בזלת לאבן גיר (קירטון ליתר דיוק) כך שמפל אחד נשפך בין אבני הבזלת והשני בין אבני הגיר הלבנות. הסיבה לכך היא שכבת בזלת דקה יחסית שכיסתה את הקירטון המקורי של רמת הגולן. הנחל נמצא רחוק יחסית מהרי הגעש הקדומים שכיסו את רמת הגולן בלבה שהתקררה והפכה לבזלת. המרחק מהרי הגעש הביא לכך ששכבת הלבה שהגיעה אליו היתה כבר בקצה הזרם, כלומר דקה יחסית ולכן בקניון שנוצר עם השנים ניתן לראות בקלות את שכבת סלעי הקירטון הלבנים.

זרימה במפל הלבן ברמת הגולן
המפל הלבן בין מצוקי הגיר הקירטוני

מסלול ההליכה בנחל אל על הוא מסלול פשוט ולא מצריך עליות קשות (כמו זו שבג'ילבון) או מעברים טכניים, חציות נחל רבות וסולמות. האם המסלול קל? אני חושב שכן, בטח ביחס למסלולי הליכה בנחלים האחרים ברמת הגולן אבל זה באמת אינדיבידואלי.

אורך המסלול בנחל אל על הוא כחמישה קילומטרים והוא מצריך שני רכבים (מסלול קווי). קיימת אופציה לעגל אותו ולחזור על טיילת הגולן שנסללה ממש מעליו רק קחו בחשבון שזה מכפיל את המרחק. במידה והגעתם עם רכב אחד אפשר גם לתפוס טרמפ מסוף המסלול חזרה להתחלה, זה עובד מהר בד"כ.

אם בא לכם רק הלוך חזור קצר יחסית אז אני ממליץ על האופציה של המפל השחור בלבד.

איך הולכים בנחל אל על (לינק למסלול ע"ג מפה)?

אפשר ללכת את המסלול בשני כיוונים מדרום לצפון או הפוך, זה לא באמת משנה ולא הופך את המסלול לקשה או קל יותר. אני אתאר אותו מהדרום לצפון כי ככה הלכתי בו בפעם האחרונה שהייתי בו והיה לי סבבה וגם כי זה הבלוג שלי ואני מחליט עליו.

פריחה אביבית בנחל אל על ברמת הגולן
הירוק האביבי והיפה במהלך ההליכה במסלול

נקודת ההתחלה - חניון מסודר ליד הישוב אלי-עד (על שם האיש שלנו בדמשק אלי כהן ז"ל).

נקודת סיום - חניון מסודר בישוב אבני איתן (מדובר בישוב דתי והכניסה אליו סגורה בשבת, ההגעה לחניון בדרך עוקפת על פי השילוט לאתר הקמפינג "הכפר האינדיאני" בקצה היישוב).

מהחניון ליד אלי-עד, נתחיל ללכת צפונה עם הסימון האדום. כבר בתחילת המסלול נוכל לראות משמאל לנו את הקניון העמוק של נחל אל על ובתקופת החורף גם מפלים ונביעות על המצוק משמאל לנו.

השביל יורד במתינות חשוף לגמרי לשמש עובר שתי נביעות קטנות שעושות בוץ על השביל ולאחר שני קילומטרים של הליכה נגיע לתצפית המפל הלבן (זה שנשפך בין אבני הגיר). מהתצפית ירידה זריזה על מדרגות עץ לכיוון המפל הלבן והבריכה הגדולה שלמרגלותיו. הבריכה עמוקה והמים קפואים טוב טוב, כיף להכנס ולשחות בבריכה כדי להזרים את הדם (על אחריותכם כמובן). אחרי שסיימנו במפל הלבן נחזור זריז במדרגות חזרה לשביל האדום ונמשיך איתו. נחצה את הנחל בנקודה מעל המפל שבה אפשר למצוא בריכות שכשוך חביבות למי שלא הספיק לו בבריכה של המפל. השביל ממשיך בצמוד לנחל אבל לא באופן שמאפשר ירידה אליו למעט בשתי נקודות בהן אפשר להגיע לשתי בריכות טובות ונגישות לשביל. כמעט שני קילומטרים אחרי המפל הלבן ואחרי

נוף מצוקים בנחל אל על ברמת הגולן
נוף מרשים בתחילת ההליכה מאלי עד

שעברנו נקודה זריזה של טיפוס בדרגיות, נגיע אל המפל השחור (ההוא עם הבזלת). בניגוד למפל הלבן כאן הבריכה רדודה יותר וקטנה יותר, אבל אני בכנות חושב שהוא אחד המפלים המיוחדים בגולן. הבריכה מוקפת בעצים שונים ובולט במיוחד עץ דולב עצום ויפה. בתקופת הסתיו סביבת המפל מתכסה בעלי שלכת צהובים ואדומים והמראה שם מאוד מאוד יפה. אפשר עם קצת זהירות להקיף את הבריכה ולהגיע ממש אל מתחת למפל למקלחת צוננת של מי בזלת קרים.

מהמפל השחור לא נשארה לנו עוד הרבה הליכה. נחזור לסימון האדום ונחצה שוב את הנחל (סה"כ פעם שניה). בחורף החציה הזו עלולה קצת לגרום לכם להרטב, אז בזהירות. נתחיל לטפס חזרה לחניון לנקודת הסיום באבני איתן.

עין כיף מעיין בדרום רמת הגולן בשלכת
עין כיף בשלכת

אבל בגלל שהגעתם עד לכאן הנה הבונוס שלכם -

במהלך העליה, בערך בשני שליש האחרונים שלה, תזהו מרעול (שביל שטח לא מסומן) שמאלה לכיוון עץ גדול. לכו עם המרעול שתי דקות ותמצאו את עצמכם באחד המעיינות היפים בגולן - עין כיף. המעיין מוצל ונמצא כולו תחת עץ שתחתיו נובעים המים שממלאים את הבריכה הקטנה שבמקום. בסתיו המעיין מלא בעלי שלכת צהובים והמראה פשוט מושלם (בבקשה בבקשה לשמור נקי). על מעיינות נוספים בגולן אפשר לקרוא כאן ולא חייבים לחכות לקיץ כדי להנות מהם.

אחרי שכשוך אחרון במעיין, נמשיך ונעלה עוד מספר דקות בעליה לא קשה חזרה לרכב השני שמחכה בנקודת הסיום.

אם בא לכם בואו לעקוב אחרי גם באינסטגרם או פשוט הרשמו בראש העמוד כדי לקבל את הפוסט הבא ישירות למייל שלכם.


3,735 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comentários


bottom of page